Varenie je vždy jednoduchšie, keď máte poriadok, a to najmä v malej kuchyni. Aby sme vám pomohli lepšie využiť priestor, prinášame tipy na optimalizáciu každého centimetra vašej kuchyne.

Usporiadajte si kuchyňu do zón

Uľahčuje to nájdenie všetkého, čo potrebujete. Riaďte sa tým, ako sú v domácnosti prirodzene umiestnené veci, s ktorými sa nedá pohnúť. Inými slovami, usporiadanie sporáka, chladničky a drezu určuje, kde by mali byť zóny.

Zóny odporúčané na usporiadanie kuchyne:

  • Zóna na prípravu jedla
  • Zóna pre ručné kuchynské náradie, hrnce, panvice, pekáče a koreniny
  • Zóna na uskladnenie potravín
  • Nepotravinová skladovacia zóna pre riad a pod.
  • Zóna pre čistiace prostriedky, utierky a kôš

Pri extra malej kuchyni musíte byť kreatívni aby ste neustále nezakopávali o kuchynské stolové nohy. Zóny sa môžu navzájom aj prekrývať podľa činností vykonávaných v kuchyni.

Urobte si inventúru toho, čo potrebujete

Buďte realistickí. Darujte jedlo a vybavenie, ktoré nepoužívate a vytvorte priestor. Nestačí, že je niečo pekné. Ak by bolo niečo pekné, držte sa základných nástrojov.

Využite vertikálny priestor

Ľahnite si na zem a pozrite sa hore na všetok priestor navyše, ktorý by ste mohli využiť. Zaveste na stenu čo najviac predmetov, aby ste uvoľnili neporiadok v skriniach a zásuvkách a spoľahnite sa a praktický kuchynský drôtený program . Využite priestor nad chladničkou a skriňami, a maximalizujte ho v skriniach pomocou výsuvných políc, háčikov, či košov na dverách.

Konsolidácia

Použite predmety, ktoré už máte v kuchyni, na uloženie menších predmetov, napr. odmerky do miešacích misiek. Ideálne si vyberajte aj dvojúčelové predmety – napr. toaster, ktorý je zároveň wafflovač.

Presuňte veci z kuchyne

Presuňte predmety, ktoré sa netýkajú varenia, ako napr. lieky. Kuchynské vybavenie, ktoré používate menej presuňte do skriniek, alebo úplne preč z kuchyne. Aj kuchárske knihy sú objemné a lepšie sa hodia na poličku. A nebuďte ako Carrie Bradshaw zo Sexu v meste – neukladajte do rúry nič iné ako hrnce a panvice.

Vyhnite sa nakupovaniu vo veľkom

Ak na to nemáte miesto, nekupujte to. Dobrým pravidlom je nechať si len to, čo potrebujete na 1-2 týždne. Nakupujte kaziace sa veci len v množstvách, ktoré využijete, čo zároveň pomáha šetriť miesto a obmedzuje plytvanie potravinami.